Svensk Kyrkan Hägersten menu icon

Veckans bön

Veckans bön

Textstorlek:

Vad är bön?

Bön beskrivs ibland som ”hjärtats samtal med Gud”, ett uttryck för att livet med Gud är en personlig relation. Med Gud kan jag föra en inre dialog när som helst och på vilken plats som helst. Jag skickar mina tankar till Gud om det jag är glad för, det jag oroar mig för, det jag önskar och det jag inte förstår. Gud, i sin tur, talar till mig på olika sätt: genom mina egna tankar och känslor, genom bibelorden, genom möten med andra människor och i händelser och erfarenheter av olika slag. Bönerna formar jag med mina egna ord, ibland med inga ord alls. Det är som att vara tillsammans med en nära vän. Ofta är vi tillsammans utan ord. Vi är helt enkelt trygga i varandras närvaro.

Bönen har också en kollektiv sida. I kyrkan ber vi gemensamt om det vi kommit överens om. Det är till och med så att vi delar bönens gemenskap med generationer som gått före oss och med människor över hela jorden som vi inte känner. När jag ber i min ensamhet kan jag använda mig av böner som andra formulerat, kanske för längesen. En sådan bön är ”Gud som haver”, en aftonbön för barn, och som följt många människor genom hela livet. Trots att orden är gammaldags kan de förmedla den trygghet inför nattens vila som många av oss söker. Den mest gemensamma bönen av alla är ”Fader vår”, eller ”Vår fader” i nutida översättning, den bön som Jesus gav sina första lärjungar.

Gudstjänsternas böner är av olika slag. Där finns tackböner, böner för andra, d.v.s. förböner, och böner om förlåtelse. Där finns också lovsånger och lovprisningar, som är rena glädjeböner för att Gud är den Gud är, Skaparen av allt liv och den som ytterst låter livet och kärleken segra.

Att lära sig be gör man genom att just be. Det kan bli en vana som ger perspektiv på livet i vardagen och som låter mig känna att jag aldrig behöver vara helt ensam. Någon finns hos mig som jag kan dela allt med.

På vår hemsida hittar du varje vecka olika böner som kanske kan bli till din hjälp. Kanske kan de inspirera dig till att hitta ditt eget sätt att be.

/Elisabeth Nordlander, präst

Producerat av: 203 Creative