Svensk Kyrkan Hägersten menu icon

Fastan – själens vårstädning

Fastan – själens vårstädning

Textstorlek:

När det är dags för vårstädning kan det kännas stort och tungt innan vi satt igång. Men känslan efteråt är oslagbar, när hela hemmet doftar fräscht och var sak ligger på sin plats. Det är inte konstigt att det skrivs mycket om olika tekniker för att städa och rensa. Känslan av nystädat är känslan av lättnad och klarhet.

Snart börjar fastetiden, kyrkans sju veckor långa förberedelsetid inför påsken. Fastan pågår i 40 dagar, men söndagar är inte fastedag. Fastan kan beskrivas som ett tillfälle för själens vårstädning. Fastan börjar i år den 26 februari.

Fastetiden ger oss möjlighet att ta sats och rensa, ett sätt att förbereda oss på det stora firandet, påsken. Vad innebär det att städa själen? Det innebär att ge utrymme för eftertanke, att kunna få ställa frågan ”Hur lever jag mitt liv, är det i linje med hur jag vill leva?”. Det kan verka jobbigt. Men fastetiden är inte ytterligare en läxa som ska göras. En själslig vårstädning handlar om att ge utrymme för att leta reda på det vi tappat bort i tillvaron. Det innebär att ge utrymme för att lyssna, sakta ner, gå inåt, gå djupare. När vi städar på det sättet kan vi hitta det som vi letar efter, att det finns en gudomlig omsorg i botten av våra liv som går att lita på. Omsorgen växer när vi röjer upp och ger plats i våra liv. Den kommer att växa, märkas och synas både i kärleken till mig själv och till mina medmänniskor. Det är viktigt, för vad händer i ett samhälle där vi tappar bort kärleken både till oss själva och till varandra?

Den själsliga vårstädningen är inte ett måste i sig, utan den ger oss kraft att släppa taget om det vi tror är måsten. I arbetet med själens vårstädning får vi hjälp av Gud att se vad vi behöver för att närma oss de människor vi vill vara. Välkommen till kyrkan för att ge plats för eftertanke. stora firandet, påsken.

Producerat av: 203 Creative