Svensk Kyrkan Hägersten menu icon

Advent

Advent

Textstorlek:

Ju gråare november var desto större längtan efter ljusen i advent! Nu är vi där! I fönstren lyser stjärnor och ljusstakar och över gatorna flödar redan hela julbelysningen.

”Advent” betyder egentligen ”ankomst”, men det låter ju som ”vänta” och är i grunden en väntetid inför julen. Men numera gör vi ju allt för att förkorta alla väntetider, och visst känns det ibland som om julen brakar loss redan på första advent? Så det är som att ”advent” nu verkligen gör skäl för namnet – som om julen redan vore här.

I kyrkans år handlar advent om att vänta på Jesus, han som kommer.
På första söndagen i advent sjunger vi ”Hosianna” och läser berättelsen om hur Jesus rider in i Jerusalem på en åsna. Han kommer som en annorlunda kung för ett annorlunda rike. Det är en dag för glädje och fest. En ankomst redan nu!

Andra advent är det själva riket som står i centrum och som blivit dagens ämne: ”Guds rike är nära”. Guds rike finns överallt där Guds goda vilja sker. Därför finns det mer eller mindre i alla tider och på alla platser. I advent går olika tider in i varandra.  Vi talar och sjunger om Jesu födelse och hans liv för längesen. Samtidigt är Guds rike något vi fortfarande väntar på och som vi själva har i uppdrag att göra synligt med våra egna handlingar här och nu. Kyrkan tror att Gud en dag ska låta sin kärlek råda överallt. Man talar om Guds rike på ett dubbelt sätt: ett ”redan nu” och ett ”ännu inte”. Adventstidens karaktär av andlig förberedelse blir tydligare från och med andra advent. Är jag uppmärksam? Är jag lyhörd? Ser jag tecken på Guds rike omkring mig? Är jag själv beredd att vara ett tecken på Guds kärlek?

”Bereden väg för Herran! Berg sjunken, djup stån opp!” är en av de vanligaste psalmerna i advent. De gamla orden har rötter långt tillbaka i tiden, faktiskt ända tillbaka till profeten Jesaja som levde 700 år före Jesus. Jesaja talade om en befriare som Gud skulle sända till sitt folk.
På tredje advent möter vi i kyrkans år Johannes Döparen, asketen ute i ödemarken som genom sina domsord uppmanar folket till högsta beredskap, för nu kommer Guds rike vilket ögonblick som helst. Hans allvarliga ord och hans radikala liv gör Jesajas profetia aktuell och angelägen. Johannes kom därför snart att ses som en samtida vägröjare för Jesus. Så går det en tråd från Gamla Testamentets profeter ända till Johannes Döparen och fram till Jesus själv. Förberedelsetiden blir till ankomst!

Den fjärde advent är det nästan jul. Vissa år sammanfaller den dagen rentav med julafton. Inget Jesusbarn utan en kvinna! Nu är det Marias dag. Bibeltexterna berättar om ängeln Gabriels besök hos Maria, den så kallade ”bebådelsen”, en scen som vi kan se i glasmosaiken i Uppenbarelsekyrkans columbarium. Längst till höger i Lillkyrkans fönster står Maria inför ärkeängeln Gabriel och tar emot uppdraget att bli mor till Jesus. Till dagen hör också berättelsen om när Maria efter ängelns besök beger sig till sin släkting Elisabet för att dela med sig av den stora nyheten. Elisabeth är då redan gravid med Johannes Döparen. Så går tråden vidare i advent mellan personer och händelser.

När juldagen äntligen gryr faller den sista pusselbiten på plats. Ett barn föds. En stjärna tänds. Kring krubban, Maria och Josef samlas herdar, änglar och så småningom vise män. Men än så länge lever vi i väntans tid…

/Elisabeth Nordlander, präst

Producerat av: 203 Creative